Hvad er de bedste tips til gravering af rustfrit stål?

Image result for engraving stainless steel

Størstedelen af gravering i rustfrit stål gøres professionelt med laserguidede maskiner, men processen kan gøres hjemme. Det kræver dog lidt tålmodighed og forberedelse. Folk, der søger at lave deres egen graveringer, starter som regel med at finde et graveringsværktøj. Et spidst søm er et almindeligt valg, og det er små knive og spidse metalgenstande også. Målet er som regel at finde noget, der er hårdt og meget skarpt. En af de meste almindelige teknikker kræver, at gravøren beskytter metallet med et tykt lag voks, som gravørpennen eller et lignende stykke værktøj presses igennem. Brugen af skabeloner eller forhåndstegnede designark kan hjælpe kunstnere med at tegne rigtigt, siden graveringsmærker i de fleste tilfælde ikke kan fjernes. En syrevask færdiggør designet og gør det mere synligt. Folk, der gør dette, skal som regel tage omhyggelige sikkerhedsforanstaltninger. Eksperter anbefaler som regel brugen af sikkerhedsbriller såvel som beskyttelseshandsker, og det kan også være en god ide at bruge en kittel eller et forklæde. Det sidste trin er at give det færdige produkt tid til at tørre og hærdes.

Grundlæggende stålgravering

I al almindelighed er gravering en kunstform, hvor igennem mønstre eller design presses eller ”skæres” ind i metal. Man kan gravere i mange forskellige metaller, og rustfrit stål er blot en mulighed. Men det er en populær en – rustfrit stål er som regel relativt billigt, og det er et almindeligt valg for ting som plader og trofæer. Gravering af den slags ting kan gøre dem mere meningsfyldte og mindeværdige. Og teknikken bruges også tit til gaver.

Professionelle gravører bruger som regel dyre redskaber til at skrive navne og datoer og lave mønstre på rustfrit stål og andre metalgenstande, men det er muligt at få lignende resultater hjemme. Før man begynder graveringsprocessen, er det bedste tip, alle og enhver bør følge, at sørge for, at man har alt det rigtige værktøj og sikkerhedsudstyr. Foruden briller og handsker, behøver man som regel ikke andet ned voks, et spidst søm, syreætsende blæk, en bageplade og det metal, der skal behandles. Forberedelse før processen starter er det bedste, man kan gøre, for at få tingende til at gå sikkert og problemfrit.

Betydningen af at beskytte metallet

Gravering af rustfrit stål kan være en slibende proces, og det er meget vigtigt at beskytte metallet. De fleste bruger voks. Man kan få særligt voks til gravering i mange specialbutikker, men i de fleste tilfælde er tyk bivoks godt nok. Noget af det vigtigste er at smelte den, til den er jævn. Dette kan gøres på komfuret eller i en mikrobølgeovn, og man bør røre jævnligt rundt for at sikre konsistensen.

Når den er smeltet, skal det smøres over ydersiden på det stykke, der skal graveres. Man skal generelt kun påføre voks, på det område, hvor graveringen skal finde sted. Formålet med voksen er at sikre, at stålet ikke bliver beskadiget af syren, som man bruger senere.

Almindeligt gravørværktøj

Når voksen er afkølet, er gravøren klar til at begynde at lave mærker på metallet. Den genstand, der skal indgraveres, placeres normalt i en bageplade, som beskytter arbejdsfladen og fanger eventuelle dryp eller fliser. Særlige gravørpenne er blandt de mest almindelige værktøjer, hvad angår selve indprentningen af designet på overfladen. Disse er normalt også af metal og har sommetider en udskiftelig spids, der giver forskellige størrelser og bredder. Et spidst søm eller en lille kniv virker også. Det vigtigste er, at kunstneren bruger noget, der både er skarpt nok til at trænge ind i overfladen og præcist nok til at lave et indviklet design.

Generelt bør sømmet presses ind i voksen, indtil spidsen lige akkurat rammer metallet. Hvis der skal bruges en skabelon eller stencil, skal den anbringes oven på voksen for at tjene som vejledning. Gravøren skal presse nedefter med et jævnt tryk for at sikre, at resultatet er ensartet.

Syreeksponering

Det er meget vigtigt, at man har beskyttelsesbriller og handsker på til næste trin. Særlig graveringssyre skal hældes langsomt over det sted på stålet, der er blevet graveret. Stålet skal stadig ligge i panden, så syren ikke spildes og beskadiger andre overflader, den måske berører. Man skal placere en klud eller tykt silkepapir rundt om kanten på stålet, og metalstykket skal derefter ligge og hvile i nogle få minutter. Syren hjælper til at “hærde” indprentningerne og gør dem mere synlige og færdigbehandlede.

Afsluttende detaljer

Voksen kan derefter skrabes af med en pind og silkepapiret eller kluden fjernes. Efter gravering af rustfrit stål med syre skal metallet afvaskes grundigt med vand. Om nødvendigt, kan man bruge en skrubbebørste til at fjerne de sidste spor af metal og syre, om end denne rengøring skal gøres forsigtigt, så man ikke beskadiger stålet.

Oplysninger fra TotalGravering

Leave a Reply